FIT bułki śniadaniowe.

bułki śniadaniowe



W tygodniu raczej każdy z nas spieszy się do pracy czy szkoły dlatego też w biegu jest jedzone śniadanie.  Dopiero w weekend, kiedy można się porządnie wyspać jest czas, aby w spokoju zjeść porządne śniadanie.  W kuchni polskiej na śniadanie zazwyczaj jada się
kanapki pod różną postacią i z rożnymi dodatkami. Najlepiej gdyby pieczywo było kupione z rana z piekarni, wtedy jest chrupiące i świeże. I ten zapach.... :)

Rodzajów bułek jest mnóstwo. Zaczynając od pszennych kończąc na razowych. Każdy znajdzie coś dla siebie. I pod względem odżywczym jak i smakowym.

Dzisiaj proponuję fit bułeczki na śniadanie. Robi się je bardzo szybko a cały proces wyrabiania ciasta nie jest skomplikowany. Bułki są w środku miękkie. Mają delikatny smak.

Komu je polecam?


  • osobom na redukcji
  • osobom, które nie jedzą białego pieczywa
  • osobom zdrowym

Komu nie polecam?

  • osobom, które mają nietolerancję laktozy i glutenu
  • osobom, które maja problemy ze strony układu pokarmowego np. zgaga, refluks, IBS, 
  • osobom, które muszą być na diecie lekkostrawnej 

Składniki na 6 bułeczek:
  • 125 gram mąki orkiszowej
  • 125 gram mąki pełnoziarnistej pszennej
  • 6 gram proszku do pieczenia
  • łyżeczka soli jodowanej
  • 230 gram sera twarogowego chudego
  • łyżka jogurtu naturalnego 
  • jedno jajko

Wykonanie: 

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Jogurt zblendować z twarogiem. Wymieszać z pozostałymi składnikami. Uformować 6 bułeczek.  Piec w nagrzanym  piekarniku przez 30 min. 

Można do bułeczek dodać pestki i ziarna, ale kaloryczność będzie większa. 

Jedna bułeczka ma 166 kcal 

Smacznego ! :) 




Komentarze

instagram @dietetyk_angelika