Jakie korzyści płyną z kwasów omega-3 i omega-6 ?





Oba rodzaje tych kwasów są bardzo ważne w naszej diecie. Mają zbawienny wpływ na nasz organizm. Jednak kluczowa tu jest ilość , a raczej stosunek
omega-3 do omega-6, który wynosi 1:5 bądź 1:6. Niestety przeciętny polak spożywa więcej kwasów omega-6 , który znajduje się w tłuszczach roślinnych. Nadmiar kwasów omega-6 niweczy działanie omega-3.

Kwasy omega-3

Funkcje:
  • poprawia nastrój
  • zachowuje młodość
  • wpływa korzystnie na kształtowanie się i prace mózgu
  • dzieci spożywające odpowiednią ilość tych kwasów nie mają problemu z koncentracją i lepiej się rozwijają
  • wpływa korzystnie na wzrok
  • przeciwdziałają arytmii 
  • obniża poziom cholesterolu LDL a podnoszą HDL
  • chroni przed zapaleniem stawów, łagodzą bóle oraz sztywność
  • zwiększają odporność organizmu
  • ułatwia wchłaniane wapnia
  • Kwasy omega-3 są bardzo ważne dla kobiet w ciąży, ponieważ już wtedy dziecko dostaje porcje tych kwasów i rozwija się prawidłowo.  


Źródła:
  • ryby morskie
  • olej rzepakowy
  • orzechy
  • masło



















Kwasy omega-6 


Niedobór tych kwasów może doprowadzić do:
  • zmniejszenia odporności organizmu
  • zmian skórnych
  • niedoboru płytek krwi
  • upośledzenia czynności serca, wątroby czy nerek
Do nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6 należą kwas linolowy, gamma-linolenowy oraz arachidonowy. Kwasu arachidonowego w organizmie jest najwięcej bo aż 5-15% wszystkich kwasów tłuszczowych. W organizmie ten kwas przekształcany jest do lipoksyn. które wykazują właściwości przeciwzapalne. Kwas ten wpływa na rozwój ośrodkowego układu nerwowego w okresie płodowym oraz zapobiegają niedorozwojowi umysłowemu. 


Źródła:
  • olej sojowy
  • nasiona słonecznika , dyni i sezamu
  • orzechy
  • awokado
  • olej z wiesiołka - wspomaga leczenie chorób skóry jak AZS czy rumień. Ponadto wspomaga w leczeniu wrzodów żołądka i dwunastnicy.



Podsumowanie:

Zdecydowanie częściej powinniśmy sięgać po ryby morskie, szczególnie łososia, śledzia czy makrelę, które mają w sobie dużo kwasów omega-3. Na te kwasy w szczególności powinny zwrócić uwagę kobiety w ciąży. Należy również pamiętać o stosunku tych kwasów wobec siebie. 


Komentarze

instagram @dietetyk_angelika