Ważne składniki pokarmowe w chorobie Hashimoto.


Hashimoto to przewlekłe autoimmunologiczne zapalenie tarczycy. Czasami jest tez tak , że efektem tej choroby jest niedoczynność tarczycy. Objawy są takie same jak
w przypadku niedoczynności czyli osłabienie, zmęczenie, senność, marznięcie czy zaparcia. Choroba ta sięga zdecydowanie więcej kobiet niż mężczyzn i potrafi nie dawać objawów przez wiele lat. Jeżeli są podwyższone przeciwciała aTYPO i aTG to znaczy, że mamy autoimmunologiczne zapalenie tarczycy.  Warto również zrobić jej USG . Leczenie polega na zażywaniu syntetycznej L-tyroksyny.
Wraz z chorobą hashimoto u niektórych osób występuje nietolerancja  glutenu i laktozy, dlatego też produkty, które zawierają własnie gluten czy laktozę powinno się unikać. 

Składniki pokarmowe ważne w przebiegu hashimoto 

Jod
  • jeden z najważniejszych składników w organizmie człowieka, który wpływa na prawidłową pracę tarczycy. Konieczny do wytworzenia hormonów tarczycy takich jak tyroksyna i trójjodotyronina. Niedostateczna  ilość jodu jest przyczyną zwiększenia gruczołu tarczycy oraz przyczyną niedoczynności tarczycy. Zdarza się tak , że osoby cierpiące na hashimoto nie powinni przyjmować jodu gdyż dostrzegają u siebie niekorzystne objawy dlatego jod w takim przypadku należy ograniczyć. 
  • Jod znajdziemy w skorupiakach oraz morskich rybach

Selen
  • Kolejny ważny składnik, który powinien znaleźć się w diecie osób chorych na hashimoto. Selen stanowi element enzymów antyoksydacyjnych, które chronią komórki przed uszkodzeniami. Jeśli w organizmie jest niedobór tego pierwiastka występują zaburzenia na podłożu autoimmunologicznym.
  • Źródłami selenu są ; orzechy brazylijskie, ryby, skorupiaki, suche nasiona strączkowe oraz czosnek

Cynk
  • Przy niskim poziomie cynku następuje spadek stężenia tyroksyny i tójjodotyroniny co z kolei prowadzi do niedoczynności tarczycy i obniżenia przemian metabolicznych. 
  • Znajdziemy go w ostrygach, zarodkach pszennych, otrębach pszennych, pestkach dyni, nasionach lnu. kaszach czy mięsie

Żelazo
  • Odpowiednia ilość żelaza sprawia, że tarczyca pracuje bez zastrzeżeń. Niedobór żelaza prowadzi do obniżenia poziomu tyroskyny i trójjodotyroniny , a zwiększa produkcję TSH., natomiast nadmiar żelaza powoduje nadprodukcję wolnych rodników, co przyczynia się do uszkodzenia komórek tkanki tarczycowej. 
  • Źródłami żelaza są wszystkie podroby tj, wątróbka czy nerki, orzechy, suche nasiona roślin strączkowych
Witamina D
  • Niedobór tej witaminy powoduje podwyższenie TSH co prowadzi do powstania chorób autoimmunologicznych. Zdecydowana większość osób mających tę chorobę ma niedobór witaminy D dlatego też warto zrobić badania na poziom tej witaminy i jeśli jest konieczność suplementować ją gdyż samą dieta nie jesteśmy w stanie jej uregulować. 
  • Źródłami witaminy D są tłuste ryby morskie, jajka oraz tłuste produkty mleczne



Dostarczenie wszystkich wyżej wymienionych składników na odpowiednim poziomie sprawi, że tarczyca będzie pracowała lepiej. Osoby z hashimoto mają również problem z nadwyżką kilogramów, dlatego też odpowiednia dieta bogata w te składniki pokarmowe pozwoli na zgubienie zbędnych kilogramów 



Komentarze

instagram @dietetyk_angelika