Jak schudnąć przy niedoczynności tarczycy? 14 ważnych zasad dzięki którym pozbędziecie się zbędnych kilogramów




Osoby z niedoczynnością tarczycy borykają się z przyrostem masy ciała. Ważne jest ,aby stosować dietę nisko-energetyczną w oparciu
o pewne zasady. Dieta powinna być dobrze zbilansowana i urozmaicona. Powinna dostarczać wszystkich niezbędnych składników mineralnych i witamin potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania tarczycy.

Zalecenia dietetyczne w niedoczynności tarczycy

  • należy spożywać 4-5 niewielkich posiłków co 3-4 godziny.  W ten sposób organizm dostaje sygnał, żeby przyspieszyć przemianę materii
  • codzienne spożywanie śniadań do godziny po przebudzeniu
  • unikamy smażonych potraw i potraw w panierce
  • należy wybierać pełnoziarniste produkty zbożowe. Mają one więcej błonnika pokarmowego niż produkty z wysokiego przemiału. 
  • produkty pełnoziarniste mają wysoką zawartość witaminy z grupy B, które są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania tarczycy
  • ważna jest również równowaga kwasowo-zasadowa tzn 80% jadłospisu powinny stanowić produkty zasadotwórcze ( warzywa i owoce) a 20% kwasotwórcze ( produkty mleczne, zbożowe) 
  • warzywa powinny być dodawane do każdego posiłku. Mają dużo witamin, wody oraz błonnika pokarmowego. Warzywa najlepiej spożywać w formie surowej, ponieważ podczas obróbki cieplnej tracą swoje witaminy i minerały
  • Owoce powinny być spożywane na  drugie śniadanie oraz podwieczorek. Owoce najlepiej jeść ze skórką ( jeśli to możliwe) 
  • należy wybierać odtłuszczone produkty mleczne
  • spożywać chude mięsa oraz ryby. Mięso dostarcza żelaza, cynku, miedzi i fosforu a ryby kwasy tłuszczowe omega 3 i 6 
  • z tłuszczy należy wybierać oliwę z oliwek, olej kokosowy czy rzepakowy. Pestki dyni, słonecznika oraz orzechy również dostarczają dobrych tłuszczy organizmowi. 
  • należy ruszać się jak najczęściej. 
  • białka należy spożywać 1g na 1 kg masy ciała. Białko przyspiesza przemianę materii, ale nie należy z nim przesadzać. 
  •  w diecie dla osób z niedoczynnością tarczycy powinny znaleźć się jod ( makrela, małże, dorsz, lampka czerwonego wina ) , selen ( orzechy brazylijskie) żelazo ( mięso , pestki dyni, otręby, orzechy pistacjowe) oraz cynk ( produkty zbożowe, nasiona lnu) 

Jak widać dieta ta nie różni się zbytnio od racjonalnego, zdrowego odżywania. Ważne jest, aby organizm dostawał ważne dla niego minerały. Dzięki czemu tarczyca będzie pracowała prawidłowo, a przy okazji można się pozbyć kilku kilogramów. 


Komentarze

instagram @dietetyk_angelika