Dieta w nadciśnieniu tętniczym


Nadciśnienie tętnicze jest chorobą cywilizacyjną , ponieważ diagnozuje się ją u ludzi coraz częściej. Przy tej chorobie lekarze przepisują leki a po co faszerować organizm chemią skoro można dietą ustabilizować ciśnienie. Jednakże są przypadki w których leki są nieuniknione. Jest to kwestia indywidualna. Jeśli lekarz zaleci stosowanie leków nie mamy innego wyjścia.


Przyczyny nadciśnienia

  • otyłość
  • nadmierne spożywanie soli kuchennej
  • nadmierne spożywanie tłuszczów nasyconych 
  • niedobory składników mineralnych jak potas magnez czy wapń

Dieta w nadciśnieniu tętniczym:

  • ograniczenie soli kuchennej. Nie dosalać gotowych potraw. Jeśli jest konieczność solenia potraw to ilość soli w ciągu dnia wynosi 5g , czyli płaska łyżeczka
  • sól można zamienić na zioła np kminek, bazylia, oregano
  • dodawać cebulę i czosnek do sosów czy zup, ponieważ wykazują one właściwości w obniżaniu ciśnienia tętniczego
  • należy spożywać warzywa bogate w potas np pomidory czy ziemniaki
  • ubogie w sód są również kasze i ryż. 
  • Jeśli ktoś ma nadwagę bądź otyłość należy stosować dietę redukcyjną
  • należy spożywać warzywa i owoce bogate w witaminę C np, cytrusy, ziemniaki, papryka, natka pietruszki
  •  wybierać należy wodę niskosodową i pić 1-1,5 litra dziennie



Komentarze

instagram @dietetyk_angelika